Is speltbrood gezonder dan tarwebrood? Wij zochten het uit!

Een koolhydraatarm dieet is tegenwoordig erg populair. Veel mensen willen wat minder koolhydraten tot zich nemen, omdat dit echte dikmakers zijn. In brood zitten natuurlijk veel koolhydraten. Moet je brood dan helemaal laten liggen? Zul je je afvragen? Een alternatief is speltbrood, want helemaal geen brood meer eten is natuurlijk niet zo handig. Je bent het gewend en houdt ook wel van een lekkere boterham bij het ontbijt of mee naar het werk.

Het alternatief..

Veel mensen hebben speltbrood gevonden als alternatief. Of beter gezegd, hervonden. Speltbrood is namelijk al eeuwenoud. Sterker nog, er werd eerder van speltmeel brood gebakken dan van ‘gewoon’ tarwemeel.

Heeft spelt zoveel voordelen eigenlijk?

Op het internet krijg je de indruk dat spelt ontzettend gezond is. Het lijkt een wonderproduct waar je eigenlijk niet genoeg van kan eten. Het zou ziekten voorkomen, genezen en het zou allerlei voedingsstoffen bevatten die veel minder calorieën bevatten dan het normale tarwe wat we in het meeste brood nog zien. Echter is dit niet helemaal waar. Ik zal uitleggen hoe het werkelijk zit.

Spelt bevat langzame koolhydraten..

Ook vind je op het internet verhalen van mensen die beweren dat spelt goed zou zijn bij het afvallen. Het bevat immers langzame koolhydraten waar je niet dik van wordt. Maar helaas is dat ook maar een halve waarheid. Het klopt inderdaad dat speltbrood langzame koolhydraten bevat die minder snel worden opgenomen dan snelle suikers. Echter geldt dat ook voor tarwebrood. Dat is dus ook niet de juiste reden om over te stappen op spelt.

Waarom is speltbrood dan wel zo gezond?

Nu zal je je afvragen waarom je in hemelsnaam moet overstappen op spelt. Is het dan wel goed voor je en beter dan tarwe? En volkorenbrood dan? Wat zijn nu alle verschillen en wat is het beste voor je? Welnu dan zal ik vertellen. De echte voordelen van spelt, lees niet overal op het internet. Alleen op de kleinere websites die echt weten waar ze over praten. Soms lees je dat volkorenbrood beter zou zijn dan tarwebrood. Dat is allereerst feitelijk onjuist. Volkorenmeel is altijd beter dan brood gebakken van bloem. Dus of dat dan volkoren speltbrood is of niet, dat maakt niet zoveel uit.

Tarweboeren versus speltboeren

Het echte voordeel zit hem in de efficiënte productie van tarwe boven spelt. Ook wel de wet van de remmende voorsprong genoemd. Tarwe is jarenlang, voornamelijk in het westen ontzettend populair. De mogelijkheden bij het verbouwen van tarwe zijn dus veel uitgebreider onderzocht dan die van spelt. Uiteindelijk moest de productie voor de boeren zo efficiënt mogelijk gebeuren en zoveel mogelijk geld opbrengen. Hoe meer de boer per vierkante meter kan planten en verbouwen, des te hoger de omzet van zijn beschikbare land. Uiteindelijk bleek de productie van tarwe veel efficiënter te zijn en hebben we massaal hiervoor gekozen.

Maar nu komt het..

Uit actueel onderzoek blijkt dat door het door ontwikkelen van tarwe en het idee dat alles maar zoveel mogelijk geld moest opbrengen, heeft geleid tot het feit dat tarwe tegenwoordig veel minder echte voedingsstoffen bevat dan vroeger. Eiwitten bijvoorbeeld zitten er tegenwoordig veel minder in het brood dan bij de vroegere tarwebroden. Dat betekent dat het aantal calorieën nog steeds hetzelfde is, maar het aantal voedingsstoffen sterk is verminderd. Dat geldt voor volkoren, maar ook voor de gewone varianten.

Dit is waarom spelt beter is!

Dit is dus de echte reden dat speltbrood beter is voor de gezondheid. Er zitten net zoveel calorieën in als gewoon brood, maar aanzienlijk meer voedingsstoffen en bouwstoffen, waardoor je er minder van nodig hebt om alles binnen te krijgen wat nodig is. Wellicht zal dit in de toekomst nog veranderen wanneer spelt aan populariteit gaat winnen en de boeren op het land ook zullen gaan experimenteren met landbouwmethodes.
Ook wordt spelt voornamelijk gebakken door de ouderwetse ambachtelijke bakkers die precies weten wat ze wel en niet in het brood moeten stoppen. Geen rotzooi dus wat je in supermarkten nog weleens tegenkomt. Speltbrood zal daardoor ook gewoon lekkerder zijn dan de tarwe alternatieven. Een voordeel dat boven alle andere het zwaarst weegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*