Is speltbrood glutenvrij?

Er ontstaat nog wel eens verwarring bij consumenten over het al dan niet glutenvrij zijn van speltbrood. In dit artikel wil ik alle twijfel hierover wegnemen. Speltbrood is zeker niet glutenvrij! Er zijn nogal wat bakkers in Nederland die speltbrood verkopen met het predicaat glutenvrij. Het klopt dat er in speltbrood minder gluten zitten dan in het bekendere tarwebrood, maar voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten, biedt speltbrood dus ook niet de oplossing. Het is belangrijk dat consumenten, maar ook bakkers hier meer duidelijkheid over krijgen.

Is speltbrood glutenvrij?

Europese verordening

In Europa zijn er regels afgesproken omtrent het predicaat glutenvrij. Dat betekent dat de term ‘glutenvrij’ in de Europese verordening wettelijk is vastgelegd. De Nederlandse Coeliakie Vereniging, een vereniging die opkomt voor de belangen van mensen met een glutenallergie (coeliakie), heeft zich hier de afgelopen jaren hard voor gemaakt. Zij hebben veelvuldig klachten gekregen van mensen uit Nederland, België en Duitsland dat speltbrood vaak als glutenvrij wordt verkocht, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is.

Wat zijn gluten?

Gluten is de naam van een groep eiwitten. Deze gluten zitten in granen, rijst, tarwe, rogge, spelt en alle producten die hiervan gemaakt worden. Durum is een graansoort waar een hele hoge concentratie van gluten inzit. Bij planten worden de gluten opgeslagen in de graankorrel. De functie hiervan is om te dienen als reservevoedsel.

Speltbrood glutenvrij?

Spelt (triticum spelta) wordt al heel lang gebruikt om brood te maken en is daarom een van de oudste graansoorten ter wereld. Het vertoont sterke overeenkomsten in eigenschappen met de tarwesoorten die heden ten dage veel worden gebruikt bij het maken van brood. Eén van die overeenkomsten is de toxiciteit van gluten. Mensen die gevoelig zijn voor gluten (glutenintolerantie), kunnen dit brood dus niet eten. Deze mensen dienen voedsel te eten die het glutenvrije symbool bevat. De bekendste is door de Engelse Coeliakie Verenining ontworpen. Wanneer de nationale coeliakieverenining het gebruik van dit symbool heeft goedgekeurd, mogen voedselproducenten dit symbool gebruiken. Alle producten met dit symbool zijn voor mensen met een glutenintolerantie geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*