Speltbrood recept

Voor wie speltbrood bakken zelf wil doen in plaats van te kopen in een supermarkt, bakkerij of natuurwinkel, zijn er op het internet diverse recepten te vinden. Veel mensen denken vaak dat het bakken van je eigen brood erg veel werk is, maar niks is minder waar. Met een goed speltbrood recept ben je ongeveer 1,5 uur bezig. Best leuk dus voor op een willekeurige zondagmiddag! Het voordeel van het bakken van spelt met je eigen speltbrood recept is natuurlijk dat je weet welke ingrediënten er in het brood zitten. Hieronder vind je een lekker speltbrood recept met gist.

Speltbrood recept

Speltbrood recept Benodigdheden

Voor dit recept heb je nodig: 500 gram speltmeel, een klein zakje gist, een snufje zout, 250 mililiter lauwwarm water en wat boter. Handig is om een broodbakmachine hierbij te gebruiken, maar dat is niet perse nodig. Je kunt ook een gewone oven gebruiken. Om het brood wat leuker en lekkerder te maken, kun je ervoor kiezen maanzaad, sesamzaad, krenten of rozijnen aan het deeg toe te voegen vlak voordat het de oven in gaat. Voor mensen die van experimenteren houden: probeer ook eens water te vervangen door karnemelk of sojamelk!

Hoe ga je te werk?

Doe eerst alle ingrediënten in een beslagkom en meng alles goed door elkaar. Kneed het vervolgens tot je een mooi deeg hebt gekregen. Dit moet in ongeveer 15 minuten wel mogelijk zijn. Dek vervolgens de kom af met een (liefst vochtige) theedoek en laat het deeg zo een tijdje staan, zodat het kan rijzen. Daarna nog even goed kneden (5 minuten). Wanneer dit gebeurd is, kun je de bakvorm invetten met wat boter. Een kleine hoge bakvorm is ideaal! Leg het deeg vervolgens in de bakvorm en laat het wederom rijzen. Leg ook nu weer een vochtige theedoek er overheen. Laat het deeg nu wat langer rijzen. Ongeveer 1 tot 1,5 uur. Laat de oven intussen alvast voorverwarmen op 220 graden. Bak het brood vervolgens in ongeveer 35 minuten goudbruin.

Variaties op dit speltbrood recept

Het is natuurlijk leuk om het speltbrood recept wat aan te passen of te veranderen. Je kunt wat ingrediënten toevoegen om het brood nog lekkerder te maken. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om sesamzaad of maanzaad aan het speltbrood recept toe te voegen. Dit kun je doen door het deeg voor het de oven in gaat in een bedje van maanzaad of sesamzaad te dopen. Ook rozijnen zijn heerlijk om door het deeg te mengen. Wanneer je het brood echt anders wilt laten smaken, kun je ook in plaats van water bijvoorbeeld karnemelk of sojamelk gebruiken voor het deeg. Dit maakt het extra gezond! Je kunt met dit speltbrood recept eindeloos variëren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*