Wat is speltbrood?

Wat is speltbrood? Een vraag die nog steeds veel mensen zichzelf stellen. Het is relatief nieuw en voor de meesten is het nog niet onderdeel van het dagelijkse voedsel. Toch is speltbrood een zeer goed alternatief voor gewoon tarwebrood. Het is namelijk een stuk gezonder! Speltbrood wordt, zoals de naam al doet vermoeden, van speltmeel gemaakt. Een graansoort die lange tijd wat onbekend was en niet veel werd geproduceerd. Het wordt ook wel een ‘oergraansoort’ genoemd, omdat het in de middeleeuwen al veelvuldig werd gegeten. Speltbrood is dus een wat specialer brood en dus nóg gezonder! Meer voordelen van speltbrood lees je hier.

Wat is speltbrood?

Waarom is het dan zo gezond?

De belangrijkste voedingsstoffen van spelt bevinden zich in het midden van de speltkorrel in tegenstelling tot de tarwekorrels, waar de voedingsstoffen voornamelijk in de kiem te vinden zijn. Wanneer tarwe wordt gemalen, verdwijnen deze voedingsstoffen voor een groot deel. Bij de speltkorrels blijven de belangrijkste voedingsstoffen wel bewaard tijdens het maalproces. Spelt wordt daarnaast zeer snel opgenomen in het lichaam. Dit komt doordat spelt sneller en beter oplosbaar is in water dan bijvoorbeeld tarwe. Door de snelheid van opname gaan er ook minder voedingsstoffen verloren tijdens de opname in het lichaam. Spelt bevat tot slot ook veel meer eiwitten dan gewoon tarwebrood.

Speltbrood versus tarwebrood

Natuurlijk zijn er altijd mensen die op zoek moeten naar alternatieven voor gewoon tarwebrood, omdat zij een allergie of overgevoeligheid hebben voor deze voedingsstof, een tarwe intolerantie wordt dit ook wel genoemd. Spelt kan dan een alternatief zijn, maar let wel op. Ook in speltbrood zit weleens gewoon tarwe verwerkt. Vooral speltbrood kopen in een supermarkt kan nog weleens problemen opleveren. Hier kun je weleens gewoon tarwe aantreffen in brood dat als ‘speltbrood’ wordt verkocht. Bij de betere bakker kun je ervan uitgaan dat speltbrood ook echt 100% bestaat uit echt spelt. Dit zijn uiteraard de meest gezonde broden.

Kies een keer voor spelt!

Maar niet alleen mensen met een allergie, ook andere mensen kiezen steeds vaker voor speltbrood. Jij ook? Let trouwens op wanneer je een glutenallergie hebt. Ook dan biedt speltbrood niet de oplossing. Lees ook het artikel over gluten in speltbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*